چکیده:
بدون شک ایمن نمودن حمل و نقل دریایی، تامین امنیت دریایی و رشد اقتصادی مناطق واقع در سواحل جنوبی کشور بدون احداث بنادر جدید و توسعه و ترمیم بنادر موجود میسر نمیگردد. در پروژههای بندرسازی، احداث موج شکن بعنوان ابتداییترین و ضروریترین امر مورد توجه قرار میگیرد. در سالهای گذشته طرح و اجرای موجشکنهای متعددی در سواحل و جزایر خلیج فارس و دریای عمان به منظور عدالت گستری، توسعه رفاه عمومی و افزایش امنیت دریایی آغاز گردیده است. یکی از مهمترین مسائل در اجرای چنین پروژه عظیم ملی، نظارت بر ساخت این موجشکنها میباشد. علی رغم اینکه کنترل کیفیت عملیات اجرایی یکی از مهترین بخشهای پروژه در ساخت موج شکنها میباشد اما متاسفانه در کتب، استانداردها و مدارک فنی به آن کمتر پرداخته شده است و این امر موجب شده تا بصورت سلیقهای رفتار گردد. در این مقاله پس از معرفی پروژه ملی احداث موجشکنهای طرح توسعه بنادر کوچک چند منظوره در سواحل جنوبی کشور، روشهای نظارت و اطمینان از کیفیت اجرایی بر ساخت موجشکنهای توده سنگی سنتی مورد بررسی قرار میگیرد. این مقاله میتواند برای ناظرین، بخش کنترل کیفی پیمانکاران EPC و حتی پیمانکار عملیات اجرایی مفید واقع گردد.
مقدمه
خلیج فارس و دریای عمان به عنوان اولین و مهمترین عامل تامین نیازهای اقتصادی جمعیت ساکن در نوار ساحلی جنوب کشور میباشد که این امر میتواند بواسطه فعالیتهای صیادی و یا تجاری میسر میگردد. با توجه به وجود چنین پتانسیل بالقوه عظیمی که در مناطق جنوبی کشور وجود دارد، امروزه مناطق جنوبی و نوار ساحلی جنوب کشور در زمره مناطق محروم کشور دستهبندی میشوند که اصلیترین دلیل آن کمبود امکانات زیر بنایی مورد نیاز جهت به فعلیت رسیدن پتانسیلهای منطقه میباشد. پروژه احداث موج شکنهای طرح توسعه بنادر چند منظوره کوچک، به منظور خدمت رسانی بیشتر به مناطق محروم سواحل جنوبی کشور و همچنین توسعه دفاع غیر عامل، برای اولین بار در مرداد ماه ۱۳۸۷ از سوی فرماندهی محترم کل سپاه پاسداران مطرح گردید و ریاست محترم جمهور موافقت خود را در خصوص اجرای ۳۰۰ بندر کوچک مردمی اعلام نمودند. در راستای اهداف دولت، سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان متولی این پروژه و به عنوان کارفرما اقدام به انعقاد قرارداد با دو پیمانکار بزرگ کشور (خاتم الانبیاء و خاتم الاوصیاء) نمود که خاتم الانبیاء عهده دار اجرای موج شکنهای مذکور در سواحل استانهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان گردید و خاتم الاوصیاء نیز موظف به ساخت موج شکنها در سواحل استان سیستان و بلوچستان شد. شرکت آتی پارس نیز به عنوان مدیریت طرح از سوی کارفرمای محترم انتخاب شد و وظایف خویش را در خصوص مسئولیتهای واگذار شده در چارچوب قرارداد آغاز نمود. با عنایت به سوابق و تجربیات شرکت طرح نواندیشان در پروژههای بزرگ دریایی سواحل خلیج فارس و دریای عمان، از سوی کارفرمای محترم به عنوان نماینده کارفرما و دستگاه نظارت انتخاب گردید و طی قراردادی در تاریخ ۱۱/۰۸/۸۹ شروع به انجام وظایف محوله خود نمود. لازم به ذکر است تا کنون تعداد حدود ۶۰ موج شکن در حال اجرا هستند که تعداد ۶ موج شکن تحویل موقت گردیده و حدود ۱۴ موج شکن نیز در مراحل پایانی میباشند.
با عنایت به احداث تعداد قابل توجه موج شکنهای سنگی در سواحل جنوبی کشورمان (خلیج فارس و دریای عمان) و با توجه به اهمیت نظارت بر ساخت این موج شکنها، ارائه روشهایی برای نظارت بر مراحل ساخت آنها ضروری به نظر میرسد. لذا نوشتار حاضر مبتنی بر تجربه مولف (۱۳۶۱ تا کنون) در زمینه کارهای دریایی و همچنین بر اساس مبانی مطالعاتی و با در نظر گرفتن روشهای متداول ساخت این گونه سازهها ارائه میگردد. در این خصوص ابتدا موارد مهم در خصوص نظارت بر عملیات استخراج سنگ و حمل آن به کارگاه، روشهای نظارت در حین استقرار، هزینه خسارت وارده بر موجشکن در حال احداث، نحوه محاسبه حجم لایههای مختلف و مواردی نظیر فاصله حمل مطرح میگردد.
نظارت بر عملیات استخراج سنگ از معادن
با توجه به نحوه عملکرد موجشکنهای توده سنگی در برابر نیروهای محیطی و نظر به اینکه به منظور اقتصادی شدن فواصل حمل معمولاً مصالح سنگی از معادن نسبتاً نزدیک به محل پروژه استخراج میشوند، نظارت بر عملیات استخراج و حمل مصالح سنگی بخصوص سنگهای لایه آرمور از اهمیت ویژهای برخوردار است. معمولاً قبل از شروع عملیات استخراج سنگ با بازدیدهای میدانی کارشناسان خبره، گمانه زنی و انجام آزمایشات اولیه میتوان از ذخیره و کیفیت سنگ معدن تا حدودی اطمینان حاصل نمود. در بسیاری از موارد در شروع عملیات لازم است رویه سطحی معدن که احتمالاً شامل لایه های هوازده و آلتره شده میباشد پاکسازی شود و به نقطهای از معدن، خارج از محدوده عملیات اصلی حمل گردد. پس از آماده شدن جبهه کاری، انجام آزمایشات پایه شامل تعیین وزن مخصوص، درصد جذب آب، مقاومت فشاری، درصد سائیدگی و درصد افت وزنی با سولفاتها و نیتراتها ضروری میباشد. نتایج حاصل از آزمایشات سنگ باید در محدوده حداقل و حداکثر رواداریهای مجاز بر اساس مشخصات فنی منضم به قرارداد که معمولاً در شرایط خصوصی پیمان گنجانیده میشود، قرار داشته باشد. این آزمایشها میبایست بطور مستمر و دورهای معمولاً به ازاء هر ۵۰۰۰ تا ۷۰۰۰ متر مکعب سنگ استخراج شده انجام شود. چنانچه سینه کار معدن نشان دهنده تغییر ظاهری حاکی از تغییر کیفیت باشد در آن صورت علاوه بر آزمایشات دورهای، انجام آزمایشات اضافی مربوط به تغییرات ظاهری نیز ضروری میباشد.
علاوه بر ضروری بودن آزمایشهای سنگ، نکته حائز اهمیت بررسی سنگهای استخراج شده موجود در معدن از نظر کانیشناسی مانند ترکهای احتمالی در سنگها بخصوص برای لایه آرمور، درصد احتمالی وجود کانیهای رسی در سنگ، لایه بندی و از همه مهمتر ناپیوستگیها میباشد. در شرایطی که نتایج آزمایشگاهی سنگ قابل قبول تشخیص داده شده باشد، با توجه به اینکه نمونه گیری معمولاً در حد و اندازههای قابل حمل به آزمایشگاه صورت میپذیرد، بررسی نمونههای میدانی توسط مهندس ناظر مستقر در معدن نیز تاکید میشود. بعنوان مثال ممکن است یک لایه مارن در یک قطعه سنگ آرمور مثلاً ۵ تنی وجود داشته باشد که در نمونهگیری دیده نشده باشد و پس از قرارگیری سنگ در دریا، به تدریج لایه مارن در آب حل شده و سنگ آرمور به دو یا چند قطعه تقسیم میشود که نتیجه آن کاهش وزن یک قطعه سنگ و نهایتاً ناپایداری در مقابل امواج خواهد بود.
عملیات استخراج سنگ در معادن معمولاً با توجه به نوع مصالح و محدودیتهای احتمالی به روشهای مختلفی نظیر استفاده از بیل مکانیکی مجهز به پیکور، مواد منفجره و ... انجام شود. در استخراج سنگها، بخصوص در مورد سنگهای آرمور، جلوگیری از خردشدگی بیش از حد سنگها، کنترل ابعاد سنگهای استخراج شده و همچنین کنترل نسبت بیشترین بعد سنگ به کمترین بعد آن میبایست مدنظر قرار گیرد. در صورتیکه سنگها خاصیت تورق داشته و بیش از حد مجاز ورقهای شود (نسبت بیشترین بعد به کمترین بعد سنگ در حد مجاز ارائه شده در مشخصات فنی نباشد) بایستی از حمل و مصرف آنها در موجشکن جلوگیری بعمل آید.
مهمترین نکته حائز اهمیت پس از عملیات استخراج سنگ، تفکیک سنگها میباشد. به منظور تفکیک سنگها لازم است که سنگها با محدودههای تناژ و ابعاد متفاوت در محوطههای جداگانهای دپو شوند تا بدین ترتیب در حین بارگیری و حمل سنگ، دامنههای مختلف تناژ سنگ بصورت جداگانه به محل ساخت موج شکن شود. در این راستا برای راهنمایی تیم اجرایی پیمانکار مستقر در معدن سنگ میتوان در محوطههای دپوی معدن، برای هر محوطه یک نمونه سنگ با تناژ یا قطر اسمی مشخص بر روی یک سکو قرار داد تا پرسنل ذیربط در حین تفکیک سنگ، با الگوگیری و قیاس سنگهای استخراج شده با سنگ نمونه مستقر بر روی سکو، راحتتر بتوانند عملیات تفکیک را انجام داده و از طرفی اطمینان بیشتری نسبت به قرارگیری دامنه گروه سنگ در محدوده مشخصات فنی حاصل شود.
نکته ای که برای مهندسین ناظر مستقر در معادن استخراج سنگ پیمانکار حائز اهمیت میباشد توجه به چگونگی بارگیری سنگها پس از عملیات تفکیک اولیه میباشد. نظر به اینکه حمل سنگ معمولاً توسط کامیونهای کمپرسی انجام میشود معمولاً پیمانکار اطاق کمپرسی حمل سنگ را با استفاده از نبشی نمره ۱۰ آهنکشی مینماید که تا حدودی جلوی ضربه ناشی از سقوط سنگ به کف اطاقک کاهش یابد، لیکن در مواردی که بارگیری سنگ به کامیون توسط لودر انجام میشود با توجه به ارتفاع اطاق کمپرسی (حدود ۵/۱ متر) سقوط آزاد سنگها از ارتفاع ۵/۱ متری به کف اطاق اجتناب ناپذیر است. در این شرایط به منظور کاهش ضربه وارده به کف اطاق کمپرسی، معمولاً ابتدا مقداری مصالح ریزدانه در کف اطاق ریخته میشود و سپس سنگهای درشت بارگیری میشود. انجام این کار منجر به تداخل محدوده تناژ سنگهایی میشود که قبلاً تفکیک شدهاند و بنابراین در این گونه موارد بایستی دستور تفکیک ثانویه در محل دپوی موج شکن به پیمانکار داده شود.
چنانچه پیمانکار کامیونهای حمل سنگ را از معدن مستقیماً بر روی موج شکن تخلیه نماید در این صورت میبایست در هنگام بارگیری در محل معدن، از تفکیک صحیح سنگ اطمینان حاصل شده باشد و در غیر این صورت اجازه حمل مستقیم سنگ از معدن به موجشکن داده نشود. در این موارد لازم است پیمانکار محلی را برای تفکیک و دپوی مجدد سنگ در مجاورت موج شکن ایجاد نماید و مطابق روش فوقالذکر با استقرار سنگ نمونه، برای هر گروه سنگ بر روی یک سکو و نصب تابلوی تناژ (دامنه وزنی) در کنار سنگ نمونه نسبت به تخلیه سنگهای وارده از معدن و انجام تفکیک ثانویه اقدام نماید.
در خصوص استخراج و تفکیک و بارگیری سنگهای لایه مغزه، چنانچه استخراج سنگهای حفاظتی مدنظر پیمانکار باشد و در این فرآیند، سنگهای خرد شده در حد مغزه تفکیک و بارگیری شود، معمولاً در این حالت، مغزه دارای درصد کمی ریزدانه (زیر یک کیلوگرم) میباشد لیکن در مواردی که بافت معدن به گونهای باشد که صرفاً سنگهای مغزه قابل استحصال باشد و سنگهای درشت از معدن به دست نیاید یا به ندرت سنگ درشت حاصل شود در این حالت احتمال وجود ریزدانه در دانه بندی بیشتر است. در مورد سنگهای لایه مغزه میبایست دقت نمود تا حتی الامکان مصالح ریزدانه بارگیری نشود و مصالح عاری از مواد آلی و ارگانیک باشد. در مواردی که مصالح مغزه اصطلاحاً حاوی خاک باشد معمولاً پیمانکار با استفاده از باکت سرندی اقدام به بارگیری مغزه به کامیونهای حمل سنگ مینماید. لیکن ناظر مقیم در معدن باید توجه داشته باشد هنگام بارگیری توسط باکت سرندی صرفاً بخش تحتانی خاک داخل باکت از سرند عبور می کند و خاک موجود در قسمت فوقانی باکت به دلیل" قوچ بند" شدن دانههای زیرین همچنان باقی میماند.
تهیه باکت سرندی جهت نصب بر روی بیل مکانیکی
یکی از روشهای معمول دیگری که برای سرند مصالح مغزه استفاده میشود روش "سرند ثقلی" میباشد. در حالتی که عملیات استخراج توسط بلدوزر و در ارتفاع انجام میشود با رانش مصالح مغزه از بالای معدن به پایین و در اثر سُر خوردن مصالح بر روی دامنه شیبدار معدن و غلطیدن مصالح به پایین، در اثر نیروی جاذبه، سنگهای درشتتر زودتر به پایین میرسد و در فاصله دورتری از پای کار میایستد و به همین ترتیب سنگهای ریزتر با فاصله کمتری از پای معدن قرار میگیرد. در نتیجه سنگهای به پایین غلطیده شده به کمک نیروی ثقل سرند میشوند، لذا ناظر معدن در هنگام بارگیری دستور خارج نمودن بخش خاکدار را از محوطه عملیات می دهد تا مصالح مناسب با لودر مجهز به باکت سرندی بارگیری گردد.
۳- مراحل نظارت در بخش استقرار سنگ
۳-۱- نظارت بر تنظیم شیب جداره لایههای مختلف
با توجه به روابط طراحی موجشکنهای توده سنگی، شیب لایه آرمور یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر وزن آرمور میباشد و بدین جهت اجرای دقیق شیب جدارهها نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. با توجه به اینکه نظارت و دقت در اجرای شیب لایههای زیرین موجب اجرای صحیح لایههای فوقانی خواهد شد لذا اهمیت تنظیم شیب جداره لایه ها از لایه مغزه شروع میشود.
معمولاً پیمانکار بر اساس تجربه اپراتور بیل مکانیکی و با استفاده از طناب اقدام به تنظیم شیب جداره مغزه مینماید. با این روش دقت کافی برای تنظیم شیب به دست نمیآید، البته ممکن است شیب تنظیم شده در محدوده رواداری مجاز قرار گیرد لیکن اعمال دقت کافی در تنظیم شیب جداره لایه مغزه که اجرای آن به مراتب از لایههای فیلتر و آرمور راحتتر است نتیجه مطلوبی را در تنظیم شیب لایههای بعدی فراهم میکند. بهترین روش کنترل شیب در حین اجرای عملیات، استفاده از شابلون فلزی (بجای طناب) میباشد به نحوی که همواره زیر شابلون با سطح تئوریک شیب جداره حدود ۲۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد. با اتخاذ این روش حتی در حین اجرای شیب نیز میتوان بصورت چشمی نسبت به شیب اجرا شده و لبه زیرین شابلون قضاوت نمود تا اشکالات شیب اجرا شده قبل از مراحل برداشت مشترک نیز به مسئول عملیات پیمانکار (مباشر موجشکن) داده شود تا در حین اجـــــرا از خطاهای مربوط به عدم دید کافی شابلون جلوگیری بعمل آمده و پیمانکار نیز برای اصلاح خطاها، مجبور به دوباره کاری نشود. همچنین با اتخاذ این روش در وقت صرفه جویی شده و عملیات اجرایی از سرعت بیشتری برخوردار خواهد شد.
در مواردی که پیمانکار ترجیح میدهد برای سرعت بخشی به عملیات اجــرایی، لایه مغزه را با شیب ایستائی (بخصوص در آبهای عمیق اجرا نماید)، در این حالت پیمانکار به هزینه خود جهت پر کردن فضای باقیمانده (تا رسیدن به خط پروژه شیب جداره لایه مغزه) از مصالح فیلتر استفاده میکند و بنابراین فقط شیب فیلتر تحویل میشود. در این موارد لازم است پیمانکار قبل از شروع عملیات اجرائی نسبت به ارائه روش اجرایی و اخذ تاییدیه از دستگاه نظارت اقدام نماید. بدیهی است احجام قابل تایید در روش اخیرالذکر طبق خط پروژه خواهد بود و هزینه اضافی بابت مصرف سنگهای فیلتر در لایه مغزه، پرداخت نمیشود.
مراحل تحویلگیری لایهها
برداشت مشترک
امروزه در اکثر کارگاههای پیمانکار معمولاً دوربینهای نقشهبرداری توتال استیشن وجود دارد. در صورتیکه پیمانکار این دوربین را در اختیار داشته باشد، ناظر نقشه بردار به همراه نقشه بردار پیمانکار اقدام به برداشت مشترک مینمایند و پرینت خروجی دوربین به امضا طرفین میرسد تا متعاقباً نسبت به ترسیم پروفیلهای عرضی اقدام شود. در صورتی که دوربین توتال استیشن وجود نداشته باشد به روش سنتی با استفاده از رقوم و فاصله میتوان اقدام به برداشت شیب جداره لایهها نمود. حداقل برداشت برای ترسیم پروفیل عرضی سه نقطه و اگر فواصل (ارتفاعی) نقاط ترجیحاً یک متر باشد عملیات برداشت از دقت بیشتری برخوردار خواهد شد. فواصل طولی نقاط برداشت شده (فاصله دو پروفیل عرضی) برابر با مشخصات فنی انتخاب میگردد و در صورتی که فاصله ذکر نشده باشد ترجیحاً برابر با ۱۰ متر در نظر گرفته میشود.
ترسیم پروفیلهای عرضی
امروزه به منظور ترسیم پروفیلهای عرضی از نرمافزارهایی نظیر Land و یا SDR Map استفاده میشود. بدین ترتیب با انتقال دادههای برداشتهای مشترک توسط حافظه قابل حمل به کامپیوتر، پروفیل عرضی ترسیم میشود.
ترسیم پروفیل های عرضی موج شکن با استفاده از نرم افزار Land
برای بررسی قابل قبول بودن مقاطع عرضی اجرا شده، میتوان مطابق شکل فوق و با ترسیم محدوده رواداریهای مجاز به صورت خطچین اقدام نمود. چنانچه نقاط برداشت شده در داخل محدوده خطچین قرار گیرد مقطع اجرا شده در محدوده رواداری مجاز میباشد و در صورتی که در خارج از محدوده خط چین قرار گیرد در این حالت شیب اجرا شده قابل قبول نبوده و لایه اجرا شده قابل تحویل به دستگاه نظارت نمیباشد. در حالت اخیر باید مجدداً کیلومتراژ موردنظر توسط عوامل پیمانکار با استفاده از ماشین آلات مستقر بر روی موجشکن اصلاح شود و پس از اصلاح، اقدام به برداشت مجدد نموده و در صورت تایید اقدام به تنظیم فرمت تحویل لایه گردد.
مقطع عرضی شماتیک برای تحویل لایه فیلتر
تحویل لایههای مختلف موجشکن
پس از ترسیم پروفیلهای عرضی، چنانچه عملیات برداشت مشترک حاکی از قرارگیری مقطع در محدوده رواداری مجاز باشد در آن صورت اقدام به تنظیم فرمت برداشت مشترک خواهد شد. این فرمت توسط ناظر نقشه بردار، ناظر مقیم و سرپرست نظارت از سوی دستگاه نظارت و همچنین عوامل نقشه بردار، دفتر فنی و سرپرست کارگاه پیمانکار به امضاء خواهد رسید. قبل از امضاء برگه تحویل، ناظر نقشه بردار باید از صحت دادههای برداشت شده و همچنین صحت ترسیم پروفیل عرضی اطمینان حاصل نماید و ناظر موج شکن از کیفیت عملیات استقرار (نتایج آزمایشات، فضای خالی حداقل، تطابق دامنه وزنی سنگها) مطمئن شود و در نهایت سرناظر با توجه به جمیع جهات و رعایت توالی لایهها اقدام به تحویل لایهها مینماید. برای ارائه نمودن و دسته بندی مدارک مربوط به تحویل لایهها بهتر است برای هر لایه یک زونکن تهیه شود و با درنظر گرفتن بازوهای فرعی و اصلی، برای پنج لایه مختلف موجشکن تعداد ۱۰ زونکن لازم خواهد شد و در صورت وجود بازوی دسترسی، این تعداد به ۱۵ عدد خواهد رسید. تعداد نسخ لازم برابر با ۵ نسخه میباشد که از این تعداد دو نسخه برای کارفرما ، یک نسخه برای پیمانکار، و دو نسخه برای مشاور در نظر گرفته خواهد شد.
نظارت بر شکل ظاهری لایهها
پس از حصول اطمینان از مطلوب بودن نتایج آزمایش سنگهای مصرفی و قبل از عملیات برداشت مشترک، ناظر مستقر بر روی موجشکن باید نسبت به وجود حداقل تخلخل ممکن در بین قطعات سنگ (با توجه به اندازه قطعات)، اطمینان حاصل نماید و در صورتی که در بین قطعات فضای خالی بیش از حد متعارف وجود داشته باشد (فضای خالی بین قطعات سنگ در لایههای حفاظتی باید به مراتب کوچکتر از حد پایین دامنه سنگ لایه مربوطه باشد)، در اینصورت باید پیمانکار را ملزم به رفع نقص نماید. همچنین شکل قرارگیری سنگها در لایه آرمور باید به گونهای باشد که هر دانه سنگ با سنگهای مجاور در تماس باشد و قفل و بست خوبی را ایجاد کند. از دیگر نکات بسیار مهم که مهندسین ناظر مستقر بر روی موج شکن باید بدان توجه نمایند عدم تداخل دامنههای مختلف سنگ میباشد. لذا قبل از شروع برداشت مشترک بازرسی چشمی در خصوص رعایت دامنه وزنی سنگ ضروری میباشد. در برخی موارد مشاهده میشود که قبل از بازرسی چشمی (رعایت شکل ظاهری از قبیل رعایت دامنه سنگ، رعایت حداقل فضای خالی و رعایت قفل و بست بین سنگها)، اقدام به برداشت مشترک شده و بعداً شکل ظاهری توسط مهندس ناظر مقیم مستقر در کارگاه احداث موجشکن مورد بازرسی قرار گرفته است. در این موارد چنانچه شکل ظاهری دارای معایبی باشد مجدداً پس از رفع عیوب بایستی برداشت مشترک صورت پذیرد و انجام این امر مشکلاتی را فیمابین پیمانکار و دستگاه نظارت به همراه خواهد داشت. بنابراین اکیداً توصیه میشود قبل از اقدام به برداشت مشترک، سرناظر منطقه باید نسبت به کیفیت سنگ (نتایج آزمایشات) و شکل ظاهری (مانند ابعاد سنگ) اطمینان کافی حاصل نماید و سپس برداشت مشترک انجام شود.
یکی از مواردی که معمولاً پیمانکاران از آن شکایت دارند احتمال الزام ایشان به روش موزائیک چینی میباشد. باید توجه داشت تحویل لایه بر اساس سه شرط تحویل مقطع با محدوده رواداری مجاز، فضای خالی مجاز و رعایت قفل و بست در صورتی انجام میپذیرد که پیش نیازهای مربوطه از قبیل کنترل کیفی و رعایت دامنه وزنی سنگ قبلاً انجام شده باشد. بدیهی است چنانچه سنگهای لایه نهایی بصورت کاملاً صاف و موزائیکی چیده شده باشند مقدار بالاروی موج بیشتر میشود و برعکس هر چقدر سطح تمام شده ناصافتر باشد نتیجتاً انرژی موج هنگام بالاروی بیشتر مستهلک خواهد شد.
چگونگی طراحی و استفاده از میر دریایی
با توجه به اینکه برای برداشت مشترک در سطوح بالای تراز آب، امروزه با استفاده از دوربین توتال استیشن، اکثراً از منشور استفاده میشود باید توجه داشت که شاخص را در لابلای خلل و فرج لایهها قرار نگیرد و همواره پای شاخص بر روی سطح لایه مربوطه قرار گیرد. در بسیاری از موارد برای برداشتهای تراز زیر آب تهیه میر دریایی در محل کارگاه ضروری است. بدین منظور، با توجه به قطر متوسط دانه بندی (قطر اسمی =Dn) مکعب فرضی را در نظر در نظر گرفته میشود که قطر آن برابر با Dn باشد. حال کرهای را در داخل مکعب فرضی محاط نموده و این کره توسط میلگرد (نمره ۸ یا ۱۰) در محل کارگاه توسط پیمانکار ساخته خواهد شد. سپس میر یا شاخص نقشه برداری در داخل آن قرار میگیرد به طوری که صفر میر مماس با قسمت تحتانی کره باشد. با استفاده از میر دریایی همواره میتوان اطمینان داشت که شاخص در لابلای خلل و فرج سنگها (بخصوص در برداشت های زیرآبی) قرار نگرفته و رقومهای به دست آمده با سطح لایه مربوطه همخوانی دارند.
هزینه خسارات وارده به موج شکن در حال احداث
با توجه به اینکه انجام بیمه تمام خطر مهندسی، جزء وظایف پیمانکار میباشد که هزینه آن را کارفرما پرداخت مینماید در عملیات اجرا، پیمانکار مکلف به رعایت توالی لایهها و حداکثر طول مجاز پیشرفت طولی هر لایه بدون پوشش که معمولاً در بخش مشخصات خصوصی پیمان ذکر میگردد و معمولاً برابر با ۳۰ متر تا ۵۰ متر میباشد میباشد. بنابراین چنانچه توالی لایهها رعایت شده باشد و در حین عملیات اجرایی، بروز طوفان منجر به بروز خسارت به سازه موج شکن در حال احداث گردد در این حالت با تایید دستگاه نظارت مبنی بر رعایت حداکثر طول مجاز پیشروی، هزینه خسارت وارده از طریق بیمه تمام خطر قابل جبران می باشد. در مواردی که پیمانکار توالی لایهها را رعایت ننماید و به ریسک خود پیشروی طولی لایه را از حداکثر مجاز بدون پوشش که در مشخصات خصوصی تعریف شده بیشتر اجرا نماید و بروز طوفان منجر به وارد شدن خسارت به موج شکن در حال احداث گردد، در این حالت جبران خسارات وارده تماماً به عهده پیمانکار میباشد. لذا مهندس ناظر مقیم و به خصوص سرناظر مربوطه چنانچه مواردی را مشاهده کند که پیمانکار بیشتر از حد مجاز اقدام به پیشروی لایه بدون پوشش لایه بعدی نموده است باید بلافاصله مراتب را بصورت کتبی به پیمانکار اخطار دهد و مسئولیتهای مترتبه را به مشارالیه گوشزد نماید.
نحوه محاسبه احجام لایههای مختلف موج شکن
با توجه به اینکه در بخش ترسیم پروفیلهای عرضی موج شکن، نحوه تحویلگیری لایههای مختلف تشریح گردید لیکن معمولاً در زمان رسیدگی به صورت وضعیتهای کارکرد پیمانکار این سوال مطرح میشود که محاسبه احجام، مثلاً احجامی که در محدوده رواداری مجاز قرار دارد ولی بالاتر از خط پروژه میباشد چگونه باید انجام شود. قاعدتاً مشخصات خصوصی پیمان باید به گونهای تهیه شده باشد که دربرگیرنده کلیه ابهامات احتمالی که در حین عملیات اجرایی و یا رسیدگی به صورت وضعیتها مطرح میشود را شامل گردد، لیکن چنانچه این موارد در مشخصات خصوصی پیمان ذکر نشده باشد، غالباً خط پروژه ملاک پرداخت خواهد بود که البته باید مورد توافق طرفین پیمان نیز قرار بگیرد.
چنانچه خط پروژه ملاک پرداخت گردد، پیمانکار سعی مینماید در محدوده رواداری مجاز خط پروژه را رعایت نماید و چنانچه پایین تر از خط پروژه، مثلاً لایه فیلتر را تحویل دهد در این صورت مجبور خواهد شد با مصالح دارای قیمت بیشتر ( لایه آرمور) جبران کسری را بنماید و چنانچه لایه را فراتر از خط پروژه ( و در محدوده رواداری مجاز) تحویل دهد در این صورت مثلاً لایه فیلتر و یا آرمور که باید حداقل در ۲ لایه با ضخامت مشخصی اجرا شود، قابل اجرا ( از نظر ضخامت و دامنه وزنی سنگ) نخواهد بود. بنابراین توصیه میشود مهندس ناظر مقیم موجشکن به گونهای عملیات اجرایی را کنترل نماید تا در موقع برداشت مشترک حتی الامکان لایههای اجرا شده به خط پروژه نزدیک باشد.
یکی از موارد مهمی که ممکن است در محاسبه احجام با آن مواجه شویم بحث نشست موجشکن میباشد. بطور کلی دو نوع نشست برای موج شکنهای در حال احداث در نظر گرفته میشود:
الف- نشست ناشی از در هم فرورفتن مصالح سنگی
ب- نشست ناشی از فرو رفت مصالح سنگی در بستر دریا
در حالت اول مقدار نشست جزئی است و از این بابت هزینهای به پیمانکار پرداخت نخواهد شد. لیکن در حالت دوم چنانچه در مشخصات خصوصی پیمان صراحتاً ذکر شده باشد در این صورت هزینه نشست به پیمانکار پرداخت میگردد. در حالت اخیرالذکر، مهندس ناظر مقیم و همچنین ناظر نقشهبردار باید کنترلهای لازم را برای محاسبه احجام مربوط به نشست انجام دهند. بدین منظور یک نقطه ثابت (غیر قابل نشست) و معمولاً در ساحل بعنوان بنچ مارک ارتفاعی انتخاب میگردد و مستمراً در موقع برداشتهای ارتفاعی سطح لایه مغزه از این بنچ مارک استفاده میشود. در برخی موارد با وجود اینکه نتایج آزمایشهای ژئوتکنیک نشاندهنده مقاومت کافی بستر در مقابل بارهای وارده (شامل وزن موجشکن در حال احداث) است احتمال دارد به علت وجود یک رگه سست (با پهنه باند محدود) در بستر دریا که به طور اتفاقی در محل گمانه زنی واقع نشده باشد نشستهای موضعی در حین عملیات اجرایی مشاهده شود. در این موارد نیز دستگاه نظارت باید، مطابق با مشخصات خصوصی قرارداد عمل نموده و احجام مربوط به نشست را بصورت دقیق کنترل و بررسی نماید.
محاسبه فاصل حمل سنگ از معادن به محل موج شکن
نظر به اینکه معمولاً از دو یا چند معدن برای تامین سنگ موردنیاز موج شکن ها استفاده می شود و هر معدن با توجه به پتانسیل خود بخشی از سنگ لایه های موج شکن را تامین می نماید، لذا کنترل سنگهای وارده به محل احداث موج شکن برای دستگاه نظارت به منظور بررسی صورت وضعیت ها، حائز اهمیت می باشد.
سرناظر باید تدابیری اتخاذ نماید تا کامیون های حمل سنگ از هر معدن به تفکیک قابل اندازه گیری باشد. برای محاسبه فاصله حمل برای هر معدن از مرکز ثقل معدن مربوطه تا مرکز ثقل موج شکن مشترکاً با پیمانکار اندازه گیری و مراتب صورتجلسه شود تا برای رسیدگی به صورت وضعیت ها مورد بهره برداری قرار گیرد.
در صورتی که کنترل سنگ های وارده به تفکیک هر معدن به محل موج شکن از دقت لازمه برخوردار نباشد، در این حالت احتمال اینکه پیمانکار فاصله حمل بیشتر ( صورتجلسه شده) را در صورت وضعیت ها لحاظ کند وجود دارد و لذا آمارهای مربوطه، تعداد کامیون ها و یا احجام سنگ های وارده از هر معدن باید به دقت درگزارشات روزانه ثبت گردد.
نظارت در حین استقرار و پس از استقرار
بهترین حالت اعمال نظارت بر عملیات اجرایی پیمانکار، در حین استقرار لایه های مختلف موج شکن می باشد، بدیهی است ناظر مقیم موج شکن همواره باید در محل احداث موج شکن حضور داشته باشد و بر مراحل مختلف عملیات استقرار نظارت نمایــد. چنانچه عملیات استقرار خارج از ساعات کاری ناظر ادامه یابد در این صورت یا با افزایش ساعات کاری ناظر ( اضافه کاری) و یا با انجام بازرسی ( نظارت پس از استقرار) باید از کیفیت عملیات اطمینان حاصل شود.
در مواردی که نظارت پس از استقرار سنگ انجام می شود با فرض اینکه سنگهای فاقد مشخصات فنی در لایه های مربوطه مستقر شده باشد، در این صورت ناظر مقیم باید سنگهای نامناسب را با استفاده از رنگ اسپری علامت گذاری نموده و تا خروج سنگهای نامناسب از موج شکن موضوع را پیگیری کند. همچنین در این مورد باید تذکر کتبی به پیمانکار داده شود تا از حمل و استقرار سنگهای نامناسب در مراحل بعدی، جلوگیری به عمل آید.
نتایج
بطور کلی نظارت بر اجرای موج شکن را میتوان به سه بخش عمده نظارت بر انتخاب و استخراج مصالح سنگی، تفکیک و حمل و نهایتاً استقرار آنها تقسیم نمود. در بخش انتخاب و استخراج ناظرین بایستی کمال دقت را جهت تعیین معدن مناسب و سنگ مصرفی با انجام آزمایشات مربوطه و مقایسه نتایج آزمایشات با الزامات فنی به عمل آورند تا از همان ابتدا جلوی حمل مصالح نامرغوب به موجشکن گرفته شود.
در خصوص تفکیک و حمل مصالح ناظر میتواند با قرار دادن اشل های مناسب و نمونههایی از سنگهای لایههای مختلف نظارت دقیق تری به این عملیات داشته باشد. ضمناٌ ناظر میباید بر رعایت نکات ایمنی و HSEدر حمل مصالح و سایر بخش های اجرایی دقت لازم را بعمل آورد تا از وقوع حوادث جلوگیری گردد.
در بخش استقرار نیز مسائلی مانند استفاده از سنگ مناسب، بررسی شیب لایههای مختلف و ضخامت آنها، میزان خلل و فرج، رواداریها و تناژ سنگ و روش اجرای پیمانکار دارای اهمیت میباشد.
نتیجهگیری و جمعبندی
در مجموع از آنجاکه اصلاح بخش های مختلف موج شکن پس از اجرا سخت و گاهی ناممکن میباشد لذا ناظرین و مسئولین کیفیت اجرایی میبایست با حضور مستمر و سرکشی در هنگام اجرا و اعلام تذکرات و راهنمایی ها به پیمانکار جلوی انحراف عملیات اجرایی را نسبت به نقشههای مهندسی بگیرند. جهت نظارت دقیق تر پیشنهاد میگردد در ابتدای پروژه نسبت به اخذ روش اجرایی پیمانکار و بررسی فنی و اعلام نظر در این خصوص اقدام و سپس با اعمال روشهای نظارتی ذکر شده در این مقاله نسبت به کیفیت مناسب عملیات اجرایی اطمینان حاصل گردد. مقایسه مداوم عملیات اجرایی با نقشههای مهندسی تائید شده بطور مستمر بایستی صورت گیرد و از اجرای عملیاتهای مغایر با نقشهها مگر در حالتی که دستور کار مورد تائید وجود داشته باشد جلوگیری شود.